Pareri despre piesele auto contrafacute

646x404 (2)Vanzarea de piese contrafacute reprezinta un fenomen intr-o constanta crestere, ce are grave consecinte cu privire la siguranta masinilor si a automobilistilor.

Ce o fi avand asa special acea piesa incat sa coste dublu? Aceasta este intrebarea pe care ne-o punem inainte de a ne indrepta spre o piesa low cost (cel mai probabil falsa), achizitionand-o pe internet sau pe cai comerciale neoficiale, satisfacuti ca am facut o economie importanta.

Numai in Italia si Germania cifra de afaceri cu piese se schimb contrafacute ajunge la 120 de milioane de euro anual, aceasta reprezentand circa 15% din piata europeana. Dupa estimarile OSCE, cifra de afaceri cu piese contrafacute se invarte in jurul sumei de 16 miliarde de dolari anual, cu o crestere constanta de 10% anual.

Falsificarea pieselor auto, explica expertii, nu numai ca provoaca daune grave economiei europene, deoarece alimenteaza evaziunea fiscala, dar reprezinte un grav pericol pentru siguranta automobilelor si a automobilistilor. Piesele contrafacute nu dispun de certificate de siguranta si nu sunt supuse nici unui test sau control, deci nu poseda nici un fel de omologare. La toate acestea se adauga si alte probleme din punct de vedere al sustenibilitatii, deoarece materialele uilizate pentru falsificare adesea nu respecta normele de protectie a mediului si normele ce privesc siguranta.

Pentru a contrasta fenomenul trebuie inainte de toate sa constientizam cat este de dificil pentru consumator sa se orienteze intre diversele tipuri de piese de schimb certificate si sigure prezente pe piata, iar pentru aceasta trebuie pregatite firmele producatoare si facuta o informare in favoarea consumatorilor.

De aceea se recomanda clientilor sa se adreseze furnizorilor oficiali sau recunoscuti pe piata, capabili sa garanteze pentru provenienta produsului, pe care trebuie sa fie prezente indicatiile cu privire la originea si relativa certificare. In plus este intotdeauna bine ca automobilistul sa compare pretul produsului oferit cu cel de pe piata, deoarece daca diferenta este excesiva si nejustificata, exista indicii importante ca ne aflam in prezenta unei piese contrafacute.

Pentru a contrasta falsurile, precautia este necesara nu numai pentru consumatori ci pentru toti protagonistii filierei comerciale, de la importator la distribuitor, pana la atelierul de reparatii. Precautia in achizitie, si in acest caz, este indispensabila si necesita o examinare atenta a produsului, verificand identitatea producatorului si relativa certificare, dar si instructiunile pentru montaj si reciclare. Daca se observa ca un produs este contrafacut trebuie anuntate imediat autoritatile competete.

Comments

comments

No Comments

    Leave a reply