Pareri despre cel mai comun viciu. De ce nu renunța romanii la fumat, chiar daca sunt atat de multe argumente pentru asta

Fumatul a cauzat, inca de la aparitia sa, o multime de probleme. Extrem de multe cazuri de cancer sunt generate de acest obicei, care imbolnaveste nu doar fumatorul, ci si persoana de langa el. Cu toate acestea, romanii continua sa fumeze, ignorand o multime de alte argumente impotriva acestui viciu, prezente peste tot.

Care sunt stimulii care ar trebui sa ii faca pe oameni sa nu mai fumeze?

O analiza atenta poate sa dezvaluie o multime de elemente care sunt impotriva viciului:

  • Numeroasele avertizari anti fumat. Acestea vin din partea medicilor, sunt prezente pe pachetele de tigari si vin din partea apropiatilor. Practic, exista un val puternic ce lupta impotriva consumului de tutun.
  • Partea financiara. Tutunul este scump, insa cu toate acestea oamenii nu renunta la el.
  • Restrangerea posibilitatilor. Exista legi care interzic fumatul in spatii inchise, insa cu toate astea, majoritatea fumatorilor prefera sa indure cateva portii de frig, in fiecare zi, pentru a-si alimenta nevoia.

Ce ii face pe oameni sa tina cu atata putere de obisnuinta?

Evident, elementele din tutun care creaza dependenta. Nicotina stimuleaza receptoriidin creier si construieste o dependenta puternica, care trece de granitele vointei. Ceea ce putini stiu este faptul ca nicotina este pe lista drogurilor, alaturi de teina, cofeina si heroina, insa cu toate acestea este comercializata. Partea interesanta este faptul ca nu nicotina este cea cu adevarat periculoasa pentru organism, ci o multime de alte elemente din tutun.

Care sunt solutiile pentru cei care nu pot renunta la fumat?

Din fericire, lupta impotriva tutunului se duce pe mai multe fronturi. Exista mai multe studii care ajuta fumatorii sa renunte la viciu, exista tigara electronica si exista tigarile fara ardere, care par a fi mai sanatoase decat cele clasice. Tigara electronica si cea fara ardere reprezinta un simplu compromis pe care fumatorii il adopta pentru ca este mai sanatos. Acestea au si ele neajunsurile lor si nu sunt 100% sanatoase, insa cu siguranta nu aduc in organism cele peste 4000 de substante nesanatoase din tutun.

Cea mai sanatoasa soltuie este renuntarea la fumat, iar aceasta implica foarte multa vointa, deoarece dependenta nu este doar una psihica, ci si una fizica, lipsa nicotinei ajungand sa fie destul de inconfortabila. Tocmai de aceea, un pas spre renuntare este tigara electronica, in care orice fumator isi poate doza nicotina.

Comments

comments

No Comments

    Leave a reply