Locuri de joaca pentru toti

Locuri de joaca pentru toti

 

 

Timpul petrecut la locurile de joaca ii invata pe copiii numeroase lucruri de care vor beneficia de-a lungul vietii. Expertii sunt de acord ca locurile de joaca eficiente ofera diversitate prin prisma numeroaselor variante de joaca dintre care pot alege copiii in functie de preferintele lor. Locurile de joaca sunt spatii in care fiecare copil trebuie sa se simta confortabil. In acelasi timp, copiii trebuie sa fie provocati, iar locurile de joaca ar trebui sa ofere oportunitati pentru asumarea riscurilor sanatoase, astfel incat copiii sa poata dezvolta increderea si stapanirea de sine.

Prin amenajari locuri de joaca exterior, copiii au la dispozitia lor numeroase oportunitati de a invata importante abilitati sociale, emotionale, cognitive si fizice care le vor fi benefice pe viitor.

 

Echipamente pentru toate varstele

Copiii sunt alpinisti din fire si este important ca structurile de joaca pentru copii cu echipament de alpinism sa fie dimensionate pentru varste diferite. Copiii sunt inocenti si niciodata nu se vor gandi la riscul de a cadea ci se avanta inspre distractie, si de multe ori chiar si catre echipamente nepotrivite pentru varsta lor. Unele dintre echipamente trebuie sa fie special pentru copii mai mici, astfel in cazu de cadere, sunt la doar 6 sau 8 centimetri de la sol. Structurile cu platforme de diferite nivele permit copiilor sa foloseasca echipamentul ca suport pentru un nivel ridicat. In acest proces, copiii invata abilitati sociale prin conversatii – negocierea, compromiterea si perspectiva, precum si dezvoltarea imaginatiei.

Echipamentele superioare precum barele si inelele, ajuta copiii sa invete despre gravitate si sa dezvolte constientizarea spatiala si abilitatile musculare. Echipamentele care necesita ca mai multi copiii sa lucreze impreuna, incurajeaza rezolvarea problemelor, rationamentul si abilitatile lingvistice. Este important sa puteti vorbi unul cu celalalt despre cum functioneaza o piesa si sa vedeti consecintele a ceea ce se intampla in urma anumitor actiuni. Comunicarea este un punct important in dezvoltarea fiecarui copil, si odata dobandita ii va fi mult mai usor sa se integreze ulterior in comunitate, precum la gradinita, scoala, etc.

Desi nu foarte prezente in scoli in zilele noastre, expertii sunt de acord ca leaganurile sunt foarte benefice pentru copii daca spatiul permite. Leganatul ajuta la coordonare, la forta corpului si la echilibru si toate aceste abilitati se invata in timpul unui simplu joc precum datul cu leaganul. Studiile arata ca expunerea copiilor la natura le aduce beneficii cognitive, fizice si sociale si, de asemenea, reduce stresul si imbunatateste autodisciplina. De asemenea, sa nu uitam de bine cunoscutele tobogane gonflabile care sporesc experientele de joc ale copiilor. Nu exista copil care sa nu iubeasca sa se dea pe tobogan. Acesta este probabil unul dintre cele mai vechi activitati preferate de copiii de pretutindeni.

 

Accesibilitate pentru toti

In prezent, scolile si firmele specializate in amenajarea locurilor de joaca si comercializarea produselor de acest gen recunosc nevoia copiilor de a avea acces la echipamentele de joaca. Aceste locuri de joaca indeplinesc toate conditiile de functionare, astfel incat copiii isi vor petrece timpul liber intr-un mediu sigur, unde nu exista riscul de a se accidenta.

 

Comments

comments

No Comments

    Leave a reply