De ce pizza la cuptorul cu lemne are gustul cel mai intens?

pizza la cuptor cu lemne

Pizza este preferata de catre romani, atat la birou cat si acasa, in familie sau cu prietenii. Atunci cand te gandesti la pizza, cauti gustul autentic, intens si astepti o pizza premium. Daca vrei o pizza cu adevarat gustoasa si autentica, va trebui sa alegi o pizzerie care gateste pizza la cuptorul cu lemne, sau pe vatra cum mai este cunoscut.

Un cuptor pe lemne, traditional, fie ca este din caramida, lut sau beton refractar, va ajunge cu usurinta la temperatura de gatit, de 450 de grade celsius. Aceasta temperatura va gati o pizza subtire, in stil napoletan, in doar doua minute. Astfel, crusta va fi gatita, dar moale si putin crocanta, inca umeda si cu bule vizibile.

Pe de alta parte, la cuptorul electric sau pe gaz, temperatura de coacere maxima este de 260 de grade celsius iar timpul de coacere a pizzei este de 3-4 ori mai mare. La aceasta temperatura, coacerea va dura intre 5 si 7 minute iar crusta va avea alta textura si alt gust. Aceasta va fi tare si putin uscata iar bulele din aluat nu vor fi la fel de vizibile.

Pe langa temperatura de coacere si timpul efectiv necesar pentru coacerea pizzei, gustul autentic mai este influentat si de lemnul care este folosit pentru obtinerea focului. Lemnul de fag este cel care imprima o nota pizzei, o nota ce nu ar putea fi recreata intr-un cuptor electric sau pe gaz.

Secretul pentru o pizza perfecta consta in tipul de cuptor utilizat la coacere, blatul facut corespunzator si folosirea celor mai proaspete ingrediente, de la branza la sunca si legume. Si ca sa fim corecti, cel mai mare secret tine de cuptor si temperaturile de coacere.
Nu este vorba despre timpul necesar pentru a găti pizza, de fapt factorul de timp este în mare măsură irelevant, ci este vorba despre temperatura ridicată necesară pentru a găti aluatul subțire corect.

Cu cat temperatura din cuptor este mai aproape de 450 de grade celsius, cu atat mai mult pizza se va coace perfect. Cele 90 de secunde necesare pentru coacerea optima a pizzei, reprezinta secretul obtinerii gustului autentic de pizza. Cu cat temperatura din cuptor este mai mica, cu atat pizza va avea nevoie de mai multe minute pentru coacere, ceea ce va duce la alterarea texturii blatului. In cuptorul cu lemne, preincalzit la 400-450 de grade celsius, pizza va fi gata in 90 de secunde, acesta fiind timpul optim, larg acceptat de catre pizarii de succes.

Comments

comments

No Comments

    Leave a reply